FAQ - vanliga studentfrågor

Här har vi samlat vanliga frågor från studenter!

Hitta på sidan:

  1. Inloggning och anmälan
  2. Val av apotek
  3. Placering
  4. Övrigt

1. Inloggning och anmälan

Jag har problem med inloggningen, vad ska jag göra?

1. Testa med en annan webbläsare, exempelvis Chrome eller Firefox, alternativt testa att använda din mobil istället för dator eller vice versa.

2. Hittar du inte mejlet som skickas ut när kontot skapas, och därför inte kan fortsätta och göra anmälan? Kolla i din skräppost.

3. Har du glömt lösenordet? klicka på ”Glömt lösenordet?” och följ instruktionerna i mejlet du får.

4. Har du skrivit in fel mejladress? Kontakta ansvarig vid ditt lärosäte så får du hjälp.


Jag vill anmäla mig, men hur gör jag?

Första gången du anmäler dig till VFU på apotek startar du med att skapa ett konto. Starta genom att klicka på "registrering". När ditt konto är klart, följ instruktionerna här: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter/ansokan 


När kan man anmäla sig till VFU på apotek?

Läs här: https://apoteksfarmaci.nu/hem/tidsplaner


Jag var anmäld förra terminen, men kunde inte starta kursen, och nu vill jag anmäla mig igen. Hur gör jag?

Du loggar in med samma konto som du hade tidigare. Läs informationen längst ner på sidan här: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter. Om du vill ansöka om förtur, tänk på att du behöver ansöka på nytt inför varje kurstillfälle och skicka in nytt underlag.


Jag har barn, hur gör jag för att söka förtur?

Läs om det här: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter/ansokan/foertur


Hur gör jag för att skicka in min anmälan?

Den ska inte skickas, utan sparas på hemsidan, och det är också i samma system som lottningen sker. Dubbelkolla att du är klar och nöjd med din anmälan innan ansökningsperioden stänger genom att logga ut och logga in igen och kontrollera dina uppgifter och önskelista. Då är det klart!


2. Val av apotek

Hur många apotek ska jag välja?

Det finns inget specifikt antal platser som är generellt tillräckligt eller otillräckligt, vi kan inte ens säga det på ett ungefär. Det beror på vilka och hur många platser som finns, vilka önskemål du har och hur många andra studenter som har samma önskemål, samt vilket lottnummer du resp. andra med samma önskemål får i lottningen. Eftersom dessa faktorer varierar och inte går att förutse så kan vi inte veta hur många apotek varje student behöver välja för att vara säker på att få placering. Därför säger vi alltid att man ska välja alla apotek man kan tänka sig att göra VFU på hellre än att ta studieuppehåll. 


Jag känner till ett apotek som sagt att de kan ta emot mig, men det finns inte med på listan. Hur gör jag för att få plats där i lottningen?

Det är inte möjligt. Du kan bara välja de platserna du ser i listan. Att du inte hittar ett visst apotek där kan bero på fler olika orsaker, exempelvis att apoteket inte har anmält in plats(er) i tid, inte uppfyller universitetens krav (https://apoteksfarmaci.nu/for-apotek/att-vara-vfu-apotek) eller har anmält in en eller fler plats(er) men för andra studentkategori(er) än den du tillhör, apoteken väljer själva om de vill ta emot student(er) hel eller halv termin. Oavsett anledning läggs inga nya platser till under ansökningsperioden, så du får välja mellan platserna som finns.


Det finns ett par apotek på orten där jag bor, men inget av dem finns med i listan jag ser, hur blir det då? Jag vill inte behöva pendla!

Precis som i svaret ovan är det så att du bara kan välja på platserna du ser i listan för placering vid lottningen, och det kan finnas olika orsaker till att apotek inte finns med där som tillgängliga. Ingen tycker om att pendla, men eftersom det är många studenter som ska göra VFU samtidigt så får man räkna med att man kan behöva pendla eller flytta för att kunna göra sin VFU. Kanske kan du se perioden som en möjlighet att se en ny stad! 


Jag är anställd på ett apotek, kan jag välja det apoteket för att göra min VFU där?

Att göra VFU på ett apotek där du har arbetat på eller samtidigt arbetar på är något vi avråder från, eftersom det kan vara svårt att ta studentrollen. Det är oftast svårt för apotekspersonalen att hålla isär de två olika rollerna, student och anställd. Att du under en viss tid är student under utbildning och under an annan är anställd kan resultera i du som student fastnar i mönster och behandlas som anställd och inte får möjlighet att tillgodogöra sig din VFU. Under VFU är du där som en student för att lära dig. Vi rekommenderar därför generellt att du inte gör din VFU på ett apotek där du har arbetat eller samtidigt arbetar på.


Jag kommer att få förtur, då behöver jag väl inte välja mer än 1-2 apotek?

För det första är det inte säkert att du beviljas förtur bara för att du sökt. Det beror på din anledning och vilket underlag du skickat in. Eftersom beslut om förtur brukar tas först efter att ansökningstiden har stängt och du då inte kan lägga till fler apotek, är det bäst att välja alla apotek du kan tänka dig att vara på hellre än att ta studieuppehåll. För det andra  kan det vara så att fler studenter som blir beviljade förtur har samma önskemål som andra med beviljad förtur och då avgör lottnummer.


3. Placering

Om jag och min kompis vill vara på samma apotek, vem får platsen?

Personen som har bäst lottnummer kommer att få platsen. Lottningen görs av IT-systemet och går till på så sätt att alla studenter först blir tilldelade sina lottnummer. De studenter som beviljats förtur får slumpmässigt de bästa numren och därmed en bättre chans att få placering. Sedan får övriga studenter slumpmässigt sina lottnummer. Därefter placerar systemet studenterna i tur och ordning. Studenten med lottnummer 1 får sitt förstahandsval, studenten med lottnummer 2 får sitt förstahandsval om det inte är samma som för studenten med lottnummer 1 - i så fall får hen sitt andrahandsval, och så vidare. 


Jag har fått förtur, då får jag väl en plats där jag bor?

Det är inte säkert. Du får en förbättrad chans jämfört med övriga studenter men vi kan inte garantera plats på en viss ort. Även studenter som blir beviljade förtur kan behöva pendla, om det exempelvis inte finns någon plats just där du bor eller om det är andra studenter med samma önskemål som också blir beviljade förtur och får bättre lottnummer än du.


Lottningen har genomförts men jag fick ingen plats. Vad ska jag göra nu?

Om du alltså valt för få apotek och blivit utan placering vid lottningen alternativt inte uppfyllt kravet för placering vid lottningen, så kan du anmäla dig till återbudskön för att få möjlighet till sen placering. Läs mer på de två sidorna här: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter/aterbudskoe


Jag fick placering vid lottningen, vad ska jag göra nu?

Läs om det här: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter/fore-kursen


Jag fick placering vid lottningen, men det var ett apotek långt ner på min lista, så jag är inte nöjd. Kan jag leta upp en annan plats själv?

Nej, det är inte möjligt, eftersom lärosätena som har VFU på apotek har en skriftlig överenskommelse med apoteksbranschen som innebär att placeringarna görs av lärosätena. Men om du är missnöjd kan du anmäla dig till återbudskön. Läs mer på de två sidorna här: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter/aterbudskoe


4. Övrigt

Jag kontaktade min handledare, som sa att apoteket inte kan ta emot mig, vad ska jag göra?

Ta omedelbart kontakt med ansvarig vid ditt lärosäte. Här, längst ner på sidan, kan du även läsa mer om hur en omplacering går till: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter/att-fa-vfu-placering.


Jag har hört att man kan få ersättning när man gör VFU. Vad är det som gäller?

Här kan du läsa om vad som gäller kring ekonomi och ersättning hos kedjorna: https://apoteksfarmaci.nu/for-studenter/ekonomi-och-ersaettning. Har du specifika frågor, kontakta resp. kedjas VFU-samordnare.


Jag missade att anmäla mig under ansökningsperioden, kan jag göra en sen anmälan?

Ja, om du har möjlighet att bli behörig till din VFU-kurs så kan du göra det fram till 3 veckor innan kursstarten. För att få sen placering behöver du dock ligga i fas med dina studier och inte ha restmoment. Hör av dig till ansvarig vid ditt lärosäte för hjälp och mer information.


Jag kommer inte att bli behörig, vad ska jag göra?

Då behöver du avanmäla dig så fort som möjligt. Här finns instruktioner: https://apoteksfarmaci.nu/för-studenter 


När börjar min VFU-kurs?

Under "Tidsplaner och schema" på startsidans meny hittar du kursdatum hösttermin och kursdatum vårtermin med tider för respektive VFU-kurs. Du kan också hitta information om just din kurs på ditt lärosätes lärplattform/hemsidor.


Hittar du varken svaret på just din fråga här eller på informationssidorna? Hör då av dig till ansvarig vid ditt lärosäte